SAU Taller d’Arquitectura renovates slender Spanish home

A double-top residing space crossed by a compact picket bridge sits at the centre of this residence in Girona, Spain, renovated and extended by SAU Taller d’Arquitectura.


The Sant Daniel House is just 3.5 metres vast and sandwiched concerning party partitions, so the Barcelona-primarily based exercise wanted to open up its interior as substantially as probable. The purpose was to build ongoing views along its 12.5-metre duration and making the circulation places “almost disappear”.

Leading: interior partitions were being painted white. Above: the dwelling is sandwiched involving two properties

A central axis on equally flooring cuts lengthways via the two-storey residence, aligning the entrance with a door out to a lengthy backyard garden at the rear.

“Emptying the initial volume…permits new visuals involving regions, furnishing purely natural mild to all the rooms and guaranteeing a superior climatic behaviour and cross-air flow,” mentioned the studio.

The home by SAU Taller d'Arquitectura has a double height living area
A log burner was placed in the double-top residing room

On the floor ground, the entrance prospects by a examine spot into a big, double-peak living place, with very simple finishes including a log burner with an exposed flue.

Continuing alongside this central route, the staircase is tucked alongside a bathroom to one facet of the household, hiding it from view on the most important longitudinal axis.

The kitchen was organised along a single wall
The kitchen was fitted with green tiles and wood surfaces

At the back of the house is a kitchen-eating space, where by a uncomplicated run of counter tops with a eco-friendly tile splash back sit opposite a large central desk, along with doors leading out to the yard.

The rear elevation has been concluded with pale green render, with iron gates about the openings allowing for for the building’s cross-ventilation approach although however offering protection.

On the first flooring, the most important bed room and toilet block sits at the rear of the home whilst the kid’s bedroom is toward the entrance. This is accessed by way of a wooden walkway that crosses above the living room.

Mirroring the alignment of the doors along the building’s floor floor axis, the extended upstairs corridor frames square home windows at both close, with the rear bedroom also opening onto a small balcony.

SAU Taller d'Arquitectura left the underside of the wooden roof exposed
A ladders qualified prospects to a smaller extension under the roof

Reverse the main stair on the 1st ground, a set of ladder-style techniques direct up to a smaller extension tucked under the uncovered wooden of the roof.

Pine and fir timber fittings and window frames along with white partitions develop a very simple materials palette, punctuated by places of eco-friendly and yellow. Skylights help to draw added light into the very long, narrow house.

SAU Taller d'Arquitectura added squared windows
Wooden covers the flooring of the higher degree

“The outcome is raw architecture, neutral and well-suited for the area, allowing the user, the objects and the time give their have character,” claimed the studio.

In 2015, SAU Taller d’Arquitectura finished a dwelling in Spain with a triple-layered sliding facade to allow for for various levels of gentle and privacy.

The images is by Andrés Flajszer.