Loom Household is a 1st of its kind inexperienced property renovation

The 1960s-era Loom Residence has been thoroughly renovated. This sustainable, extremely contemporary layout pays homage to the home’s decades-outdated roots.

Carry on examining under

Our Featured Movies

The job was made by the Miller Hull Partnership, a Seattle-dependent business that has made a track record for alone by way of eco-friendly constructing achievement and sustainable design. Demonstrating off the firm’s sustainability techniques, this is the very first renovated property in the entire world to reach Dwelling Building Challenge Certification.

Similar: This yard cottage in Seattle is only 800 square toes

An overhead view of Loom House, showing two structures connected via a patio/bridge. A stone path leads from one structure through the garden to the left.

The residence sits on a bluff overlooking the Puget Sound. It’s 3,200 square feet in size with a detached carport. The assets functions Japanese maples, rhododendrons, flowering trees, edible berries and lots of other vegetation. An entry bridge into the property is flanked by tall evergreens that direct correct into the open great room. A staircase qualified prospects to the major suite.

A wood deck with a person standing and looking out on the Puget Sound.

The windows are triple-glazed, and there are skylights in the course of the property. Internet positive strength and drinking water have been integrated into the design and style. The metropolis of Bainbridge even adjusted the metropolis code to enable grey and black water to be addressed on-site.

A wood deck overlooking the Puget Sound.

The property now has a cistern and a restored yard with on-web site drinking water therapy. All gray and black water is handled and reused for non-potable demands. Rainwater is gathered from the roof and saved in the enormous 10,000-gallon cistern. This drinking water is addressed in the mechanical home and dispersed to the primary house.

A living room with a red sofa and rug. In the background is a staircase to the second floor.

A photovoltaic array provides electrical power, making 105% of the electric power utilization for the web-site. There’s also a backup battery program in the celebration of electricity failure. The constructing was renovated to enhance the total making envelope although sustaining the initial architecture of the construction. The interiors were all current even though staying legitimate to the original design.

A sitting room with two off-white chairs and a matching coffee table. Floor-to-ceiling windows look out onto the Puget Sound.

Loom Residence can serve as a prototype to other designers and property owners, supplying a model for how renovation and retrofitting can be used to change buildings into new, sustainable residences.

+ Miller Hull

Images by Rafael Soldi