A Designer + Builder’s 1950s Warrandyte Home Renovation

A Designer + Builder’s 1950s Warrandyte Home Renovation


Alexandra Apostolids and Pierre Seale experienced many crucial features they preferred in their initial loved ones house. This 1950s dwelling in Warrandyte (a bush-like suburb 24 kilometres north-east of Melbourne’s CBD) was the only home that ticked each individual one box.

‘We have usually cherished mid-century interiors and architecture,’ suggests Alexandra. ‘This house specially offered so quite a few of the critical traits that we adore from this period… full-peak cedar awning home windows allowing for natural gentle in abundance an L-formed flooring plan wrapping all around the residence that embraces greenery and of class the timber-lined board ceilings with exposed beams.’ 

Pierre is a builder, and via his business Life span Setting up and Layout, he normally collaborates on structure jobs with Alexandra, so it seemed inevitable that the pair would blend their abilities to change this house! Their focus was to enrich the home’s unique natural beauty, prior to adding contemporary aspects. ‘Any possibility there was to embrace normal elements and components in their purest sort, we took it,’ suggests Alexandra. 

The couple firstly pared back again the interiors to take away pokey cupboards and minimal doorways, in favour of higher openings and cleaner traces. ‘We expanded on place and move by opening up the eating and living region, and eliminating a wall that separated these two spaces’ describes Alexandra. 

Two new sets of bi-fold doorways were installed close to the out of doors space, changing present set window and doors that weren’t operating to their probable. ‘Having them open up expands the residing region immensely… our flooring approach doubles when they bi-fold doorways are opened’ says Alexandra. 

Elsewhere, initial cedar windows ended up sanded again to present their natural vein, when Baltic timber floorboards had been restored to their unique unstained color and matte complete.

With the bones of the household now restored, Alexandra and Pierre began to insert modern-day comforts. ‘There was no insulation in any of the roof, walls, or floor, which we rectified, along with the addition of underfloor heating in all bogs, and zoned heating and cooling’ claims Alexandra, introducing ‘a remote opening skylight highlighting the canopies of our river gums, and helping to passively great the residence was a great decision’.

The couple ‘couldn’t fault’ the authentic kitchen area structure, but the substance palette known as for a considerable update. New American oak cabinetry was put in, complementing lovely benchtops and a splashback in ‘golden spider’ marble. ‘It has the most lovely peachy golden veins and body shifting by it – a match manufactured for the surrounding timber and heat light-weight that glides by this family members place,’ claims Alexandra.

The finished residence is breezy in summer months and cosy in wintertime, surrounded by the family’s yard. ‘We live so happily right here,’ Alexandra suggests. 





Supply hyperlink